Even voorstellen..

Enkele van onze partners waren aanwezig bij het festival. Lees hieronder wat zij doen en waar zij voor staan.

“Technologie verandert mensen”. Dat was een van de belangrijkste conclusies in de energieke, interessante en humoristische keynote van Rens van der Vorst op het HR Community Festival 2022. Het verandert hoe mensen zich gedragen, hun gewoontes, hoe ze denken en hoe ze van zich laten horen.

Krijgen medewerkers voldoende een stem met de inzet van technologie?

Mensen zijn er als consument, burger of privépersoon aan gewend geraakt om regelmatig feedback te geven op allerlei vlakken. Waarom zou dat op het werk anders zijn? Ook hier is door technologie veel meer mogelijk dan vroeger maar die mogelijkheden worden nu vooral benut om te luisteren naar klanten.

Tijdens de coronapandemie zijn veel organisaties regelmatiger betrokkenheidsonderzoeken en korte pulse surveys gaan doen. Maar wat levert die feedback echt op? Uiteindelijk zijn dit vragenlijsten, rapportages en dashboards over groepen mensen. Statistieken, trends. Interessant, maar opgezet vanuit het perspectief van de organisatie, niet vanuit die medewerker zelf. Die heeft nog veel meer te vertellen.

Hier ligt een kans. Slimme organisaties zien hun medewerkers niet als een homogene doelgroep, wier input in jaarlijkse statistieken al prima tot zijn recht komt. Samen met InnerVoice laten zij de medewerker echt aan het woord. En daar hebben zij goede redenen voor.

1. Je hebt niet één doelgroep, maar misschien wel honderden

Als HR-afdeling bedenk je vaak een oplossing voor een probleem waarmee je alle medewerkers kunt bedienen. Maar de praktijk wijst uit dat een one-size-fits-all-oplossing niet overal werkt. je zult uiteindelijk altijd maatwerk moeten leveren omdat niet alle afdelingen en medewerkers gelijk zijn. Het is dan ook veel beter om samen met medewerkers oplossingen te bedenken. Zo ervaar je waar obstakels zijn en waar je wel en niet maatwerk moet leveren. (HR-)organisaties die bij InnerVoice een medewerkerscommunity hebben, ervaren dat zij met de input van medewerkers tot betere maatwerkoplossingen komen.

2. Je kan beter om feedback vragen als je plannen nog niet zijn uitgerold

Onder de grote druk waarin veel HR-organisaties nu werken lijkt het handig om niet continu om de meningen van medewerkers te vragen. Je wilt immers een Poolse Landdag voorkomen. Maar niets is minder waar. Je komt namelijk sneller tot effectieve oplossingen als je jouw ideeën tussentijds onder medewerkers toetst. Bij een medewerkerscommunity staan medewerkers paraat om razendsnel waardevolle feedback te geven. Dit vertraagt het proces niet, maar versnelt het juist. Het voorkomt dat je weer terug moet naar de tekentafel als je alles hebt uitgewerkt en blijkt dat er onvoldoende draagvlak voor je oplossing is.

3. Praktijkvoorbeelden helpen je aan draagvlak bij het management

Zelfs als je samen met jouw collega’s een uitstekende oplossing bedacht hebt waaraan je eigenlijk niets meer hoeft te veranderen, is het goed om te luisteren naar de mening van medewerkers. Zij zullen je namelijk aan de hand van praktijkvoorbeelden vertellen waarom ze jouw oplossing zo goed vinden. Deze praktijkvoorbeelden helpen je om bij jouw management en directie draagvlak te krijgen voor je oplossingen.

Het gaat erom mensen aan het woord te laten

Maar er zijn meer redenen om de medewerkers nu eens echt aan het woord te laten. Die stem van de medewerker laten wij horen in onze medewerkerscommunities. Daar delen medewerkers uit alle onderdelen van de organisatie hun ideeën en ervaringen met elkaar en met hun werkgever. In een doelgerichte onderzoekssetting, zodat het ook echt concrete verbeteracties en breed gedragen initiatieven oplevert. De InnerVoice aanpak is gebaseerd op technologie, maar wordt uitgevoerd door onze mensen – samen met de mensen in de organisatie zelf.

Recruitment en retentie, twee kanten van dezelfde medaille

De één iets met recruitment, de ander iets op het gebied van retentie. Nu bundelen Joram Hofman (FullCircle) en Martijn Vermeulen (Likewise) hun krachten.

“Onze samenwerking gaat de vacaturedruk verlagen”

Zorg voor je personeel met FullCircle

Je medewerkers zijn het cement van je organisatie. Je ziet ze bijna dagelijks, kent waarschijnlijk hun (privé-)omstandigheden, maar weet je daarmee ook echt wat ze denken? Zitten ze nog op hun plek, of hebben ze behoefte aan ondersteuning? Via FullCircle ontsluit je deze informatie. Belangrijke input als je de employee experience wilt verbeteren.

Door FullCircle in te zetten voor jouw organisatie heb je de mogelijkheid om er achter te komen hoe jouw medewerkers zich voelen en hoe het voor hen is om werkzaam te zijn binnen jouw bedrijf. Hierbij wordt er standaard gemeten op de gebieden; leren & ontwikkeling, motivatie, drijfveren en cultuur.

Smart jobdating met Likewise.ly

Likewise.ly helpt organisaties en haar HR en Recruitment professionals met het aantrekken van kandidaten. Door talent aan te trekken met een candidate experience volledig in de huisstijl van de organisatie. Geen platte vacatures of cv’s maar visuele profielen die automatisch matchen op basis van (bedrijfs)cultuur en vaardigheden met levende vacatures.

Door middel van zelf opgebouwde data zet Likewise.ly marketing uit in de huisstijl van de organisatie om zo de talenpools te vullen. Daarna doet de software de eerste screening en selectie. Zo houden de HR en Recruitment professionals meer tijd over om kandidaten beter te leren kennen voordat zij worden aangenomen. Smart Job Dating dus.

Een eind aan krapte op de arbeidsmarkt

Beide platforms bestaan al een tijdje. Maar nu bundelen wij onze krachten voor iets nieuws: ons gezamenlijke product levert werkgevers niet alleen gemotiveerde kandidaten op, maar ook trouwe werknemers.

Aan de ene kant krijgen we met recruitment techniek gemotiveerde kandidaten bij werkgevers aan tafel. En aan de andere kant zorgen we er met betere retentie voor dat die kandidaten niet meer bij ze weggaan. Organisaties hoeven dus minder vaak op zoek naar nieuwe collega’s en zo verlagen wij samen de vacaturedruk.

Retentie op orde

Goede retentie versterkt je recruitment. FullCircle geeft inzicht in de tevredenheid van je medewerkers. Ga je als werkgever serieus aan de slag met die data? Dan zie je dat terug in je retentiecijfers. En tevreden werknemers leveren je bedrijf goede mond-tot-mondreclame op. Resultaat daarvan? Iedereen wil voor je werken en recruitment wordt daardoor veel gemakkelijker.

Goede eerste indruk

Mensen aannemen is één ding. De juiste mensen aannemen een ander ding. Wanneer een nieuwe medewerker een prettige onboarding ervaart en ook nog eens goed bij de bedrijfscultuur blijkt te passen, maak je een enorm goede eerste indruk. Dat vergroot de kans dat ze je op de lange termijn trouw blijven.

Stap 1: Tinder voor recruitment

Het platform likewise.ly, dat ook wel bekend staat als het Tinder van de recruitment, helpt werkgevers nieuw personeel te vinden op basis van een match met bedrijfscultuur. In de huidige krappe arbeidsmarkt vinden veel werkgevers het belangrijker dat een nieuwe collega past bij de organisatie, dan dat hij/zij het juiste CV heeft. Iemand met talent. Iemand die wil. Die ervaring komt daarna vanzelf. Daarom is een tool als Likewise.ly, waarbij kandidaten op basis van waarden en normen een potentiële werkgever al dan niet naar links swipen, nu zo populair bij organisaties.

Stap 2: Likewise vindt, FullCircle behoudt

Heb je eenmaal de juiste kandidaten in je vizier? Dan gaat de techniek van FullCircle aan de slag. Deze tool laat je werknemers dagelijks een paar korte vragen beantwoorden. Dat kunnen ze gewoon op hun telefoon doen en het kost maar een paar seconden. Waarover de vragen gaan? Bijvoorbeeld over hoe je werknemers vinden dat het er op de werkvloer aan toe gaat.

De antwoorden op deze vragen helpen om te bepalen wat je kunt doen om de tevredenheid te verbeteren. En dat is belangrijk: een blije werknemer is namelijk niet alleen een stuk productiever, maar omdat hij/zij het naar z’n zin heeft blijft hij langer bij je.

Stap 3: Het belang van interne mobiliteit

Door de antwoorden van je medewerkers goed te analyseren, ontdek je in een vroeg stadium van welke werkzaamheden ze energie krijgen en welke minder goed bevallen. Waardevolle informatie, want hiermee kun je als werkgever proberen takenpakketten beter aan te laten sluiten bij de voorkeuren van medewerkers. Kan iemand doen wat hij leuk vindt? Dan blijft hij/zij bij je.

Meer lezen over retentie van je personeel? Bekijk en download de whitepaper 'Retentie in plaats van recruitment' en kom er achter hoe je dit aanpakt!

Top Employers Institute is dé wereldwijde autoriteit in het erkennen van uitmuntendheid in People Practices. Al ruim 31 jaar is onze organisatie toegewijd aan het versnellen van de impact van personeelsstrategieën om de wereld van werk te verrijken. Via onze HR Best Practices Survey stellen wij organisaties in staat om jaarlijks hun werkplek te beoordelen en te verbeteren. Wij geloven dat medewerkers de kern van iedere organisatie zijn en dat ze beter gedijen als ze worden ondersteund door uitstekende people practices. Erkenning via ons programma voor deze people practices helpt organisaties hun status als ‘Employer of Choice’ te verhogen.

Top Employers Institute is een multinationale organisatie, met het hoofdkantoor in Amsterdam. We gebruiken 1 wereldwijd afgestemde certificering methode. Top Employers Institute certificeert organisaties in afzonderlijke landen, verschillende continenten en wereldwijd. Deelnemers aan het programma moeten de 4 fasen van het certificeringsprogramma met succes voltooien en de vereiste minimumstandaard voor certificering behalen. We hanteren 4 belangrijkste waarde pijlers, die we aan onze klanten over de hele wereld leveren.

De waarde pijlers zijn:

1. Brand

Ons keurmerk kan bijdragen aan de Employer Branding van organisaties. Door middel van het keurmerk kunnen organisaties wereldwijd zich als vooruitstrevend werkgever op de kaart zetten. Het doel van ‘brand’ is om talent aan te trekken en te binden aan de organisatie. Maar liefst 92% van de gecertificeerde Top Employers gebruiken het keurmerk ook voor dit doeleinde.

2. Benchmark

Top Employers Institute verzamelt gegevens en inzichten door de survey-antwoorden te analyseren en bij te houden. Als Top Employer kan je het gemiddelde van jouw organisatie vergelijken met de wereldwijde standaard. Top Employers kunnen deze gegevens en inzichten gebruiken om hun HR-strategieën te verbeteren. Op welke punten doet jouw organisatie het al heel goed? Waar valt nog winst te behalen? Bij Top Employers streven we naar een werkwereld die steeds verder ontwikkeld en verbeterd wordt. De pijler ‘Benchmark’ is heel waardevol in ons programma. Top Employers zijn het hiermee eens, zo gebruikt 77% van de Top Employers benchmark data om hun HR-strategie te verbeteren.

3. Align

Align ziet op Top Employers die vestigingen hebben in meerdere landen en in een meer internationale context hun bedrijf voeren. Via de gegevens en inzichten uit de survey kunnen wereldwijde organisaties hun beleid en practices van HQ en regionale entiteiten op elkaar afstemmen, middels land op land vergelijking. 73% van de Top Employers gebruikt calibration om hun HR strategie uit te lijnen en aan te passen.

4. Connect

Wij hebben ook een hele leuke en waardevolle Top Employers Community. De pijler ‘Connect’ richt zich op netwerken met Top Employers over de hele wereld. Om dit mogelijk te maken organiseren we diverse (virtuele) evenementen en workshops. Ook binnen Nederland organiseren we verschillende evenementen om Nederlandse Top Employers met elkaar in contact te brengen en ideeën en practices met elkaar uit te wisselen. Zo hebben we ronde tafels georganiseerd, om in nauwe en vrije setting over een bepaald topic te spreken. Daarbij hebben we ook (weer) de live events om de certificering van onze Top Employers te vieren!

In 2022 heeft Top Employers Institute ongeveer 1 857 Top Employers gecertificeerd in 123 landen over de hele wereld. In Nederland waren er alleen al 15 nieuwe Top Employers. Deze organisaties hebben gezamenlijk een positieve invloed op het leven van meer dan 8 000 000 werknemers wereldwijd met hun uitstekende people practices.

Hoort jouw organisatie bij de nieuwe Top Employers? Voor meer informatie ga naar www.top-employers.com en word een Top Employer!

Deel op social media: