
Een gesprek voeren: 7 handvatten voor een veilige gespreksomgeving

Mentale gezondheid, diversiteit, gelijkheid: het zijn onderwerpen waar je niet zo snel over begint bij het koffieautomaat. Erover praten kan lastig zijn. Een goed gesprek voeren over dit soort thema’s vraagt om een veilige omgeving. Maar hoe creëer je zo’n omgeving? In dit artikel geeft Great Place To Work 7 handvatten voor een veilige gespreksomgeving.
1. Kies de juiste locatie De locatie van het gesprek heeft meer impact op de inhoud van het gesprek dan je denkt. Kies voor neutrale grond (lees: een andere plek dan je gebruikelijke werkplek), waardoor kwetsbare gesprekken gemakkelijker op gang komen. Een rustige, afgesloten ruimte waarin anderen niet zomaar kunnen storen of meeluisteren is natuurlijk ook essentieel. 2. Neem de tijd Als je echt de diepte in wil gaan, dan vraagt dit om voldoende tijd. Reserveer minimaal anderhalf uur om te voorkomen dat je een gesprek gehaast of onvoldaan moet afronden. Ben je nog niet uitgepraat? Plan dan direct een vervolg op het gesprek. 3. Stel de juiste groep samen Het kan interessant zijn om mensen met diverse rollen uit verschillende lagen van de organisatie bij elkaar te brengen voor een goed gesprek. Maar soms is deze stap te groot. Denk aan een productiemedewerker die het spannend kan vinden om zich te uiten waar de directeur bij is. Bouw het in dit geval rustig op: breng eerst homogene groepen met elkaar in contact, zodat zij zich sterker voelen om zich verbaal uit te uiten. Zorg bovendien dat de groep niet groter is dan tien tot twaalf deelnemers. In grotere groepen zijn mensen namelijk minder geneigd om zich kwetsbaar op te stellen. 4. Schets een duidelijk kader Gespreksdeelnemers ervaren meer veiligheid als er duidelijkheid is over het doel, de verwachtingen en de rollen van de aanwezigen. Start het gesprek daarom met een introductie waarin je antwoord geeft op de volgende vragen:
- Wat is het doel van dit gesprek?
- Wat verwachten we van de gespreksdeelnemers?
- Wat gaan we precies bespreken?
- Wat gebeurt er met de uitkomsten?
Wees ook helder over de verschillende rollen van de gespreksdeelnemers. Is er bijvoorbeeld iemand die het gesprek leidt of faciliteert? Is er een leidinggevende aanwezig met een specifieke rol? Of is er iemand die aantekeningen maakt? Geef dat dan vooraf duidelijk aan, zodat iedereen weet wat ze van elkaar kunnen verwachten.
5. Bepaal spelregels met elkaar Om het gesprek in goede banen te leiden, is het belangrijk om vooraf spelregels te bepalen die iedereen begrijpt en naleeft. Je kunt bijvoorbeeld met elkaar afspreken dat het oké is om het met elkaar oneens te zijn en dat iedereen elkaar laat uitpraten. Vraag altijd iedereen om akkoord op de spelregels en durf in te grijpen als iemand de spelregels niet naleeft. 6. Doe een check-in en check-out Door middel van een check-in krijg je een eerste idee van wat er ‘onder water’ leeft in de groep. Ook zorgt dit voor actieve betrokkenheid van alle deelnemers, omdat iedereen tijdens de check-in aan de beurt komt. Tijdens een check-in wordt er niet op elkaar gereageerd. Voorbeelden van check-in vragen zijn:
- Hoe zit je erbij vandaag?
- Wat hoop je met dit gesprek te bereiken?
Na afloop rond je het gesprek af met een check-out. Zeker na een moeilijk of kwetsbaar gesprek zijn mensen vaak nog emotioneel. Door hierbij stil te staan tijdens een check-out, verlaten de deelnemers het gesprek een stuk comfortabeler. Je kunt bijvoorbeeld vragen:
- Met welk gevoel verlaat je dit gesprek?
- Wat is jouw belangrijkste inzicht geweest tijdens het gesprek?
7. Rond het gesprek af Een goed gesprek vraagt om een goede afsluiting. Dit is het moment waarop je zegt: “zo gaan we het vanaf nu doen” of “we accepteren onze verschillen en dit is hoe we daarmee om willen gaan”. Het lukt uiteraard niet altijd om ieders behoeften volledig op elkaar af te stemmen. Dan vraagt de situatie om een vervolggesprek of nog meer oog voor onderlinge verschillen. Het grote risico is dat mensen elkaar niet meer kunnen of willen begrijpen, waardoor irritaties en misverstanden nog groter worden en er nog meer afstand ontstaat. Sterke culturen hebben juist respect voor onderlinge verschillen en brengen diverse partijen juist met elkaar in gesprek.
Laat je inspireren door de Great Conversations In de videoserie Great Conversations koppelen we CEO aan talent om te praten over relevante thema’s op de werkvloer, zoals jezelf zijn, gelijke behandeling en inclusie. Hiermee willen we organisaties inspireren om ook met elkaar in gesprek te gaan.
Duurzame inzetbaarheid middels MDIEU
MDIEU De Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden is er voor jou. MDIEU maakt zich hard voor een gezonde toekomst voor werkend Nederland, door deze subsidie in te zetten in jouw bedrijf werk jij mee aan de duurzaamheid van jouw organisatie en je medewerkers.

OAZ is jouw kennispartner in het HR vakgebied en ondersteunt je bij het maximaal inzetten van subsidies en kostenbesparingen op gebied van personeel.
MDIEU Inzetten? Gaat jouw organisatie investeren in Duurzame Inzetbaarheid en wil je weten op welke gebieden MDIEU je hierbij kan ondersteunen? We zetten het voor je op een rij:
- Gezond, veilig en vitaal werken
- Goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap
- Een leven lang ontwikkelen en arbeidsmobiliteit
- Bewustwording en eigen regie van werkenden op hun loopbaan
Een rijtje cijfers
- Het aanvraagtijdvak loopt van 01-09-2023 t/m 30-11-2023
- Het drempelbedrag voor de aanvraag is €150.000
- De drempelwaarde van de subsidie is €75.000
- De kosten voor een bedrijfsscan en een accountantsverklaring zijn 100% subsidiabel
- Advieskosten zijn subsidiabel onder de ‘opslag voor projectmanagement’ van 15%
Eerder uittreden in de praktijk Heb jij medewerkers in dienst die, bijvoorbeeld door lichamelijk zwaar werk, hun werkende jaren tot de AOW niet vol kunnen maken? MDIEU ondersteunt bedrijven met uitkeringen voor vervroegde uittreding (RVU’s) aan medewerkers die niet aan kunnen blijven tot de pensioengerechtigde leeftijd.

Bouw een veerkrachtige organisatie
Hoe blijf je als organisatie goed voorbereid op een continu veranderende arbeidsmarkt? Waarin banen en de daarbij behorende taken en verantwoordelijkheden verdwijnen, veranderen en vernieuwen. Waar het aantrekken en behouden van het juiste talent steeds uitdagender wordt. Hoe blijf je als organisatie veerkrachtig onder deze dynamische omstandigheden? Het antwoord ligt in het ontwikkelen van een bedrijfscultuur die aansluit bij de specifieke wensen en behoeften van medewerkers. Het is cruciaal dat professionals bewust kiezen om hun kwaliteiten, idealen en mogelijkheden binnen jouw organisatie te ontdekken, in te zetten en verder te ontwikkelen.
Hier zijn vier belangrijke stappen om een veerkrachtige organisatie op te bouwen: 1. Ontdek en ontwikkel unieke kwaliteiten Het vermogen om de unieke kwaliteiten en vaardigheden van je medewerkers te herkennen en te ontwikkelen, is essentieel voor de groei van je organisatie. Investeer in tools en trainingen die medewerkers helpen hun interesses, drijfveren en passies te ontdekken. Het identificeren van wat hen energie geeft en wanneer ze zich het meest betrokken voelen, kan leiden tot betere prestaties en verhoogde tevredenheid. 2. Stimuleer experimenteren en nieuwe mogelijkheden Geef medewerkers de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen. Hierin zijn interventies die gericht zijn op het vormgeven van de eigen functie interessant (denk aan jobrotatie en jobcrafting). Moedig hen aan om fouten te maken, want dat is de snelste manier om te leren en tot betere resultaten te komen. Het motto hierbij is: "fail fast, fail often". Door risico's te nemen en uitdagingen aan te gaan, kunnen medewerkers nieuwe vaardigheden ontwikkelen en zich aanpassen aan veranderingen.
3. Verankering en continuïteit Zorg ervoor dat de bovenstaande inspanningen niet gewoon ideeën of plannen blijven die verdwijnen in de drukte van de dagelijkse werkzaamheden. Zorg voor duurzaamheid en continuïteit in deze ontwikkelingsinspanningen. Maak gebruik van een platform zoals Happybase om krachtgerichte gesprekken te voeren met medewerkers en hen verder te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling. 4. Draagvlak bij managers Zorg voor draagvlak, juist ook bij managers binnen je organisatie. Managers spelen een sleutelrol bij het creëren van een omgeving waarin medewerkers kunnen gedijen en groeien. Het is noodzakelijk dat zij de voordelen ervaren van een krachtgerichte coaching en de focus op iemands kwaliteiten en mogelijkheden, in plaats van tekortkomingen en problemen. Wil je als organisatie investeren in de groei van je medewerkers en managers, maar weet je niet waar te beginnen? Neem dan contact op met Happybase. Ons team denkt graag met je mee en biedt ondersteuning bij het ontwikkelen van een veerkrachtige organisatie. Samen kunnen we een cultuur van groei en ontwikkeling creëren, waarin de medewerker zich gewaardeerd, gemotiveerd en betrokken voelt.
TalentLead introduceert innovatief Talentmanagement concept
Partnerschap en Expertise
Talent: het is het fundament dat de groei en het succes van een organisatie ondersteunt. In een tijd waarin de juiste talenten cruciaal zijn voor concurrentievoordeel, introduceert TalentLead een unieke aanpak voor talentbeheer in de Benelux. Al sinds 2015 is TalentLead de trotse exclusieve partner van Emply in de Benelux en staat het bekend om zijn expertise in recruitment, onboarding en talentmanagement. Emply, een toonaangevend digitaal platform, ondersteunt HR-professionals bij het effectief beheren van alle aspecten van het recruitmentproces, van werving en selectie tot onboarding.

Revolutionaire stap
Nu kondigt TalentLead een spannende nieuwe ontwikkeling aan: de lancering van een geavanceerde talentscan die gebruikmaakt van het TMA170-assessment. Deze innovatieve tool analyseert het competentieprofiel van elke kandidaat binnen een organisatie om de perfecte match te vinden tussen de kandidaat en de vacature. TMA170 is een erkende methode voor talentassessment die bekend staat om zijn holistische benadering. Door het gebruik van psychometrische tests biedt het diepgaande inzichten in de competenties, drijfveren en talenten van kandidaten. Deze gegevens vormen de basis voor een gedetailleerd en uitgebreid profiel dat een ware revolutie kan betekenen voor het recruitmentproces. Transparantie en inclusiviteit
Het onderscheidende kenmerk van deze nieuwe aanpak is dat alle kandidaten door de talentscan gaan. Traditioneel gezien worden assessments vaak gezien als kostbaar en worden ze voornamelijk ingezet na de initiële selectie. Door deze scan beschikbaar te stellen aan alle kandidaten, zorgt TalentLead voor een transparanter en inclusiever selectieproces waarbij persoonlijke bias van de recruiter en beoordelingen op basis van cv's worden geminimaliseerd. Eerlijk en effectief selectieproces
Deze aanpak stelt organisaties in staat om een eerlijker, transparanter en meer inclusief selectieproces te realiseren. Het verbetert de effectiviteit van het recruitmentproces aanzienlijk door het creëren van een level playing field waar alle kandidaten gelijke kansen hebben, ongeacht hun achtergrond of ervaring.
Van assessments naar inzicht
Voor de kandidaten die de eerste selectieronde doorkomen, kunnen we een extra uitgebreid rapport leveren. Dit rapport bevat een volledige talentanalyse, een uitgebreide persoonsbeschrijving en concrete interviewvragen die de recruiter kan gebruiken. Deze vragen zijn ontworpen om de mate van competentie van de kandidaat te toetsen op basis van de talentanalyse. Hiermee zijn recruiters beter in staat om effectief en goed voorbereid het sollicitatiegesprek te voeren. Toekomst van HR
Door de TMA-assessments te integreren in Emply, kunnen organisaties een volledig beeld krijgen van hun kandidaten. Het gaat verder dan het cv en biedt inzichten in intrinsieke motivaties en groeipotentieel. Deze aanpak transformeert de traditionele recruitmentbenadering. Het gaat niet langer alleen om het invullen van een vacature, maar om het vinden van de juiste persoon die past bij de rol én de bedrijfscultuur. Door strategisch te kijken naar talentacquisitie, leidt dit tot betere prestaties, hogere retentie en uiteindelijk een sterkere organisatie. HR Festival
Op het recente HR Festival hebben we een voorproefje gegeven van dit nieuwe initiatief. De reacties waren enorm positief en we kijken uit naar de officiële lancering. Maak de toekomst van uw organisatie vandaag nog realiteit
Bij TalentLead geloven we in de kracht van talent. Laat ons u helpen het volledige potentieel van uw organisatie te ontsluiten. Bent u klaar om de kracht van talent in uw organisatie te ontketenen? Neem dan contact op met Ravi Ramautar, Business Development Manager bij TalentLead (rramautar@talentlead.nl, 06-22413526). Ravi en ons team staan klaar om u te begeleiden bij het integreren van deze innovatieve benadering in uw HR-processen. Welkom bij de toekomst van HR.